Alle danske hospitaler har et centralgasanlæg, der skal garantere en sikker og økonomisk gasforsyning. Gassen transporteres fra en tank, et flaskebatteri eller gasflasker via et rørsystem til forskellige gasudtag på hospitalet.
Centralgasanlægget kan bestå af:
medicinsk oxygen i flydende form i beholdere og i komprimeret form i gasflasker/flaskebatterier som reserve
lattergas i gasflasker
medicinsk luft fra hospitalets egne kompressorer eller via gasflasker/flaskebatterier
medicintekniske gasser hos de pågældende brugere, f.eks. laboratorier.
Gascentral
Er placeret på hospitalets stueetage eller i en separat bygning.
Stabilisator
Gør det muligt at distribuere medicinske gasser ved nedsat tryk til forskellige bygninger og afdelinger på hospitalet. Stabilisatoren reducerer og stabiliserer tømningscentralens og oxygenbeholderens forskellige tryk.
Nødforsyningsenhed/trykafbryder
Pressostaten overvåger driftstrykket på de forskellige gasser til afdelingen. Pressostaten fungerer også som afdelingens reservecentral. Hvis centralgasforsyningen afbrydes, kan reservegasflasker midlertidigt tilsluttes pressostaten. Det er også muligt at anvende en trykafbryder, som kontrollerer, at oxygentrykket altid er højere end lattergastrykket. Det sker for at forhindre lattergas i at strømme over i oxygenslangerne via moderne udstyr. I dag er denne sikkerhedsfunktion som regel allerede indbygget, for eksempel i anæstesiudstyr.
Alarmenheder
Indikerer, hvis der sker noget uforudset med gastrykket. Hvis der opstår en alarm pga. lavt tryk, skal der tilsluttes en reservegasflaske. Alarmen kan samtidig overføres til en bemandet alarmcentral.
Nødafspærringsboks
Hvis der opstår en fejl på en operationsstue eller i et gasudtag, så der slipper gas ud, kan der lukkes for gassen ved hjælp af nødafspærringsboksens ventiler. Nødafspærringsboksen er placeret i gangen uden for hver operationsstue. Med denne boks er det let at afbryde gastilførslen til en operationsstue uden at påvirke andre dele af hospitalet.
Gasudtag i væg eller loftscentral
Medicinsk oxygen, lattergas, medicinsk luft og instrumentluft kommer normalt fra gasudtag på væggen eller i loftscentraler. Disse gasudtag er konstrueret sådan, at man aldrig kan slutte en slange til et forkert udtag. Når slangen eller udstyret frakobles, lukker en udtagsventil automatisk. Det sker for at forhindre gassen i at strømme ind i operationsstuen.